sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Omenaruusuja ja possun poskia



Akkain joukko jälleen perinteiseen tapaan koolla. Tälle viikonlopulle oli hankittu possun poskia ja poronluita. Kotipuun omenia oli löytynyt sen verran, että omenahilloa onnistuttaisiin keittelemään purkillinen jokaiselle. Riittipä niistä vielä Tarte Tatiniinkin. Torttu tarjoiltiin päiväkahvin aikaan lähijäätelön kera.

Tarte Tatin testattiin jo vuoden 2012 viikonloppuna. Resepti löytyy sen vuoden blogista: http://akkainreseptit.blogspot.fi/2012/10/tarte-tatin-omenoista.html




 
 

Omenaruusujen resepti tuli vastaan fb:ssä ja sehän piti testata. Kyliltä kenkäkauppareissun ja silmälasienoston lomassa hommattiin valmislehtitaikina. Kun se oli sopivasti sulanut, kaaviloitiin se ohueksi ja siitä leikattiin 4 cm leveitä suikaleita. Suikaleille aprikoosihilloa, jota oli vähän vedellä laimennettu, jotta levittyisi paremmin.

Sitten omenasiivujen kimppuun. Mainiolla "koneellisella" omenaporakuorijalla tehtiin tasapaksuja siivuja kolmesta isosta omenasta. Puolikkaan omenan siivut ladottiin taikinasuikaleelle hiukan limittäin. Koska tarkka resepti ei ollut kellään muistissa, oli ongelmia ensimmäisten ruusukkeiden rullaamisessa. Sitten keksimme pehmittää omenasiivuja mikrossa - puoli minuuttia tuntui riittävältä. Ennen taikinan toisen laidan taittelua omenasiivujen päälle, ripoteltiin niille vielä reilusti kanelia. Lopuksi rullaus ruusukkeeksi ja ruusuke voideltuun muffinivuokaan. Paisto 225 asteessa 25 minuuttia. Lopputulos ylläolevan kuvan kaltainen - ylävasemmalla kaksi, joissa omenat ilman etukäteispehmitystä, muut pehmitettyjen omenien kera. Hiukan syytä vielä harjoitella tuota rullaamista. Maku oivallinen.

4 omenaa
1 paketti lehtitaikinaa
3 rkl aprikoosihilloa
kanelia

225 astetta - 25 minuuttia






Otetaan hervoton määrä possun poskia ja pullollinen punaviiniä. Laitetaan ne pataan - punaviiniä oltava niin paljon, että posket peittyvät - siis possun, ei omat. Sekaan silputaan pari porkkanaa, sellerinvarsi ja sipulia. Mausteeksi mustapippuria, suolaa ja reilusti rakuunaa. Pataan kansi päälle ja uuniin. Se saa olla 140 asteessa 5-6 tuntia = niin kauan kunnes liha on ylikypsää.

Possunposket nostetaan varovasti pois liemestä. Liemi soseutetaan porkkanoineen, sellereineen, sipuleineen päivineen. Sitten tarkistetaan maku ja palautetaan posket soosin sekaan. Pata nostetaan pöytään kunnon perunamuusin kera. Lisukkeena smetanaa ja etikkapunajuuria. Nauti elämästäsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti